Halmahera

Beste lezer,

In mijn boeken speelt het eiland Halmahera ( een van de Molukken eilanden) met plaatsen als Kao, Tobelo, Wosia en het eiland Morotai een grote rol. Om jullie wat bij te praten over het huidige Halmahera heb ik enkele feiten van het eiland opgezocht. Deze informatie heb ik gevonden in Wikipedia en Rama Tours Holland.

Halmahera is een grillig gevormd en dunbevolkt eiland, het is het grootste eiland van de Molukken. Het is er bergachtig met een onderontwikkelde infrastructuur. Er is veel tropisch bos en er zijn enkele (actieve) vulkanen waarvan de Dukono er een is. Naast prachtige verlaten stranden en het ongerepte binnenland, is het duiken in het kristal heldere water een belevenis.

Op Halmahera zijn veel overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog te vinden. Het kleine kustplaatsje Kao was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een belangrijke Japanse marinebasis. Aan het eind van de oorlog werd Kao door de geallieerden onder leiding van generaal MacArthur bijna geheel weggevaagd. Ook om het strategisch gelegen eiland Morotai, net voor de kust van Halmahera in het noorden, werd hevig gevochten en vandaag de dag zijn hier nog veel wrakken van boten en gevechtsvliegtuigen te vinden.

Halmahera wordt omzoomd door prachtige koraalriffen, waarvan vooral die van Morotai en de Weda baai uitzonderlijk mooi zijn.

Halmahera was voorheen bekend als Jilolo , Gilolo of Jailolo. Het maakt deel uit van de provincie Noord-Maluku. Sofifi is de hoofdstad van de provincie en ligt aan de westkust van het eiland. Halmahera heeft een oppervlakte van 17.780 km 2 het is het grootste eiland van Indonesië buiten de vijf belangrijkste eilanden. Er zijn ongeveer 450.000 mensen woonachtig op het eiland. Ongeveer de helft van de eilandbewoners is moslim de andere helft is christen .

Halmahera is nauw verbonden met de kleinere eilanden Ternate en Tidore , voor de westkust.
De provincie Noord-Maluku bestaat uit zeven regentschappen en twee gemeenten, zes daarvan op het eiland Halmahera: Noord-Halmahera , West-Halmahera , Oost-Halmahera, Centraal-Halmahera, Zuid-Halmahera, Ternate, Tidore City en de eilanden, Morotai en de Sula-eilanden .

In 1999 en 2000 was Halmahera het terrein van veel geweld wat begon als een puur etnische geschil tussen inwoners van het voornamelijk christelijke Kao en de Malifut districten dat een geheel moslim bevolking kent. Het religieuze conflict breide zich uit over een groot deel van de Noord Molukken. Helaas zijn er duizenden mensen op Halmahera gedood in de gevechten tussen de religieuze milities.

Graag tot een volgende keer.

Groet

Jan


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Halmahera

Tabee, mijn geliefd tropenland kan besteld worden.

Het is zover

Tabee, mijn geliefd tropenland, ligt bij de drukker

De cover van tabee, mijn geliefd tropenland is bekent.

begin juli is het zover